Vücudun temel yapısını oluşturan kemik ve eklemler, senelere yenik düşürüyor. Yaşın ilerlemesiyle beraber osteoporoz (kemik erimesi), eklem irini ve kemiklerde kireçlenme gibi hastalıklar sık görülüyor.
BALIKSIZ OLMAZ:
Omega-3 yağ asitleri irinlerle savaşıyor. Bilhassa irinli eklem romatizmalarının kapı araladığı ağrıları azaltıyor. Somon, sardalye, ton ve hamsi en çok Omega-3 içeren balıklar arasında bulunuyor.
MAYDANOZ İLAÇ GİBİ:
C vitamininden zengin beslenmek, eklem hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı oluyor. Portakal, çilek, maydanoz, yeşilbiber, kuşburnu, greyfurt, limon ve domates bolca C vitamini barındırıyor.
KURUYEMİŞ TÜKETİN:
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar, kemik sıhhatinde ehemmiyet taşıyor. Günde 3 tam ceviz içi veya 8-10 adet kavrulmamış badem tüketmek kemikleri güçlendiriyor.
KAHVEYİ MÜBALAĞA ETMEYİN:
Fazla kafein tüketimi, osteoporoz rizikonunu artırıyor. Günlük kafein alımı 200-250 mg’ı geçmemesi gerekiyor. Bir fincan Türk kahvesi 60 mg kafein içeriyor.
TUZ ÇOK ZARAR VEREN!
Tuz tüketiminin fazla olması, böbrekler aracılığıyla kalsiyumun atılmasına kapı aralıyor. Tek başına tuzun perhizden çıkartılması veyahut günlük yalnızca 6 gram kadar tüketilmesi, kemik erimesine karşı savunuyor. Bilhassa ekmek, salamura besinler, kahvaltılık gevrekler ve paketli gıdalar, bolca tuz içeriyor. Bu besinlerin tüketimini olası olduğunca azaltmak gerekiyor. Yemeklere tuz yerine baharat katılması teklifliyor.
ROKANIN GÜCÜ:
Kalsiyum, kemik yapımı ve kemik dokusunun savunmasında etkin rol oynuyor. En iyi kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleri gibi bilinse de roka, koyu yeşil yapraklı sebzeler, asma yaprağını da bu minerali bolca barındırıyor. Bilhassa 100 gram asma yaprağı, 1 bardak sütten 2 kat daha fazla kalsiyum içeriyor.
Osteoporoz, eklem iltihabı ve kemiklerde kireçlenme… Bu hastalıkların ortak noktası, doğru beslenmeyle önlenebiliyor olmaları.. Omega-3 yağ asitleri, iltihapla savaşan özelliğe sahip. Artrit benzer biçimde iltihaplanma kaynaklı eklem rahatsızlıklarında omega-3 yağ asitleri bakımından zengin beslenmek çok önemli. Bu asitler en çok somon, sardalya, orkinos ve hamsi şeklinde yağlı balıklarda bulunuyor. C vitamini açısından varlıklı sebze ve meyve tüketiminin eklem rahatsızlıklarına karşı koruyucu olduğu, bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. C vitamini, vücuda zarar veren özgür radikallerle savaşan güçlü bir anti-oksidan.
Portakal suyu, maydanoz, yeşil biber, kuşburnu, greyfurt, limon ve domates de bolca C vitamini bulunduruyor. Meyve ve sebzeler; vitamin, mineral, anti-oksidan deposu. Bu maddeler; büyüme, vücudun düzenli çalışması, besin öğelerinin etkili kullanılması ve vücut direncinin artırılmasını sağlarken, anti-oksidanlar, vücuda zarar veren özgür radikalleri uzaklaştırıyor. Her renk, her çeşit meyve-sebze, vücudumuza farklı anti-oksidanlar sağladığı için besin çeşitliliğine dikkat etmek şart. Özellikle domates, üzüm, kiraz, çilek, karpuz benzer biçimde şeklinde renkli gıdalar, içerdikleri bileşiklerle güçlü birer anti- oksidan.